SEMINARIUM 3.  Krugman-Obstfeld: kapitel 13-16

 

 

Fråga 1. Föreläsning 3

 

Analysera vad som händer på mycket kort sikt och på lång sikt om utlandet (USA) ökar penningutbudet, medan Sverige bedriver en oförändrad penningpolitik.

a)     Visa effekterna på räntor och växelkurser på mycket kort och lång sikt!

b)     Vad tror du skulle hända med växelkurserna om istället priserna bara delvis anpassar sig?

 

Fråga 2. Föreläsning 3.

Definiera normal output i Sverige som Y. Antag att Sverige får en temporär och oväntad högkonjunktur vid tidpunkten t, dvs Yt > Y. Penningmängden i Sverige hålls konstant och ingenting händer i omvärlden. Anta att Yt+1 =Y.

a)     Visa vad som händer med räntor och växelkurser.

b)     Antag att man önskar hålla stabil växelkurs under perioden t till och med t+1. Kan detta åstadkommas med hjälp av penningpolitiken? I så fall hur?

 

Fråga 3

 

Vid en ändring av den reala växelkursen fås i allmänhet både en volymeffekt och en priseffekt. Det är därför inte helt självklart vad som händer med bytesbalansen vid exempelvis en devalvering.

 

Låt    X(e) = exportvolym

         M(e) = importvolym

         e = EPd/Pf = real växelkurs

 

a)   Formulera ett uttryck för bytesbalansen!

 

b)   Gör en liten förändring i den reala växelkursen och undersök vad som händer med bytesbalansen (dvs derivera m a p den reala växelkursen)! Tolka term för term. Anta sedan att man utgår ifrån ett läge med balans i utrikesbetalningarna. Vilka villkor (i termer av export- och importefterfråge­elasticiteter) måste vara uppfyllda för att en ökning i den reala växelkursen (en real depreciering) ska leda till en förbättrad bytesbalans?

 

 

Fråga 3.

 

Diskutera med hjälp av Krugman-Obstfelds AA- och DD-kurvor effekterna av förändringar av penningutbudet på ränta, växelkurs, output och prisnivå?

 

a)   Vilka är effekterna av en temporär ökning av penningmängden?

 

a)     Vilka är effekterna av en permanent ökning av penningmängden? Skilj mellan kort-kort sikt (såväl priser som output orörliga), kort sikt (fixa priser, rörlig output) och lång sikt (rörliga priser, rörlig output).

 


 

Fråga 4.

 

Anta att de skattesänkningar som nu görs i den svenska ekonomin leder till att den inhemska efter­frågan ökar. Sverige antas också i fortsättningen ha en rörlig växelkurs.

 

a)   Visa de kortsiktiga effekterna i ett AA-DD-diagram under förutsättning att det rör sig om en tillfällig skattesänkning!

 

b)   Anta i stället att skattesänkningarna är permanenta! Visa vad som händer på kort sikt!

 

c)   Kommer ”chocken” i (b)-alternativet att leda till att priserna succesivt anpassas då vi går mot en ny långsiktig jämvikt? Förklara noggrant!